Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Skippa mellofjädrarna Halmstad!

Djurens Rätt i Halmstad Falkenberg kritiserar kommunen för valet att pynta med fågelfjädrar inför deltävlingen i melodifestivalen första helgen i mars.

Halmstad kommun laddar upp för melodifestival och som en del av festivalyran ska delar av stan ska kläs in i fjäderboor. Kommunen säger sig ha fått intyg från Kina om att fjädrarna ska vara okej. Djurens Rätt Halmstad Falkenberg menar dock att sådana garantier är svåra att ge och uppmanar till djurvänligt pynt.

Faktum är att vi gång på gång har vi sett att sådana här garantier har fallerat. Djurens Rätt ifrågasätter vilka krav har ställt vid upphandlingen. Har kommunen undersökt hur fåglarnas liv sett ut innan de slaktats. Har kommunen säkerställt att fåglarna slaktas med föregående bedövning?

Annicka Eriksson från Djurens Rätt Halmstad Falkenberg skriver i en insändarei Hallandsposten att det inte finns några garantier för hut fåglarna har behandlats:

”Fjädrar som säljs i Sverige i grälla färger kommer ofta ifrån Kina och Nordamerika. Om vi skulle anta att fåglarna slaktats innan fjädrarna tagits av, gör det inte frågan mindre problematisk. Det finns inga garantier för hur fåglarna behandlats även om företag säger sig ha papper på det. Undersökningarna görs inte på alla fjäderfarmer.”

– Fjäder- och dunföretag in fjädrar från mängder av små farmer vilket i princip gör det omöjligt att veta hur de enskilda farmerna behandlat fåglarna och därför också omöjligt att veta vad fjädrarna som Halmstads kommun använder har haft för bakgrund i form av lidande.”, säger Mattias Larsson, från Djurens rätt i en intervju med Hallandsposten.

Det finns stora djurskyddsproblem i kalkonindustrin som kommunen indirekt stödjer när de väljer fjädrar som material. Kalkoner är några av de mest avlade djurslagen i industrin. Kalkoner i livsmedelsindustrin (både i Sverige och utomlands) väger så mycket att de inte kan föröka sig på naturlig väg. I USA, som är ett av de länder som exporterar fjädrar, så klipps kalkonerna näbbar och tår helt utan bedövning för att de inte ska hacka på varandra i trängseln som de lever i.

Djurens Rätt Halmstad Falkenberg uppmanar kommunen att inte stödja den här industrin utan välja ett djurvänligt pynt där inga djur har kommit till skada.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *